2013. július 2. - Güssing-i tanulmányút | Pirolízis tudástár
slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6

Jelenlegi hely

Hibaüzenet

elFinder library directory containing features test files sites/all/libraries/elfinder/php/connector.minimal.php. Please remove these files to avoid security hole.

2013. július 2. - Güssing-i tanulmányút

Güssing-i tanulmányút

Güssing, az egykori Németújvár, egy aprócska város Burgerland tartományban, Ausztria keleti részén. Ez Ausztria legszegényebb régiója, természetesen ottani léptékkel nézve, hisz így is jelentősen fejlettebb mint Magyarország bármely megyéje. Egy dologban azonban még Ausztriában is kitűnik a többi rágió közül, mégpedig az energiagazdálkodásban illetve azon belül a megújuló energiák hasznosításában.

1996. óta Güssingben található a Megújuló Energiák Európai Központja (rövidítése: EEE) ahol a fenntartható, regionális és kommunális koncepciók kidolgozásával foglalkoznak az energiatakarékosság, valamint a megújuló energiák hasznosításának és kinyerésének vonatkozásában. Több mint 30 olyan demonstrációs létesítményt, illetve különböző technológiájú berendezést tartanak fenn, melyek megtekinthetők az ökoenergia turizmus keretében. A berendezések fenntartása, üzemeltetése illetve az ökoturizmus mellet a megújuló energiák güssingi siker sztorijának másik alapköve a folyamatos kutatás fejlesztés, az együttműködés különböző kutatóintézetekkel. 2009-ben adtak át Güssing-ben egy új kutató központot (COMET - program), amelynek súlyponti témái a biomassza elgázosítása valamint a szintetikus üzemanyagok előállítása. Ebben a kutató központban („Technikum“) van a „Bioenergy 2020+“ kutatási hálózat székhelye is, amelynek tagjai többek között bécsi és grazi műszaki egyetemek (TU Wien, TU Graz), a Johanneum Research kutatóintézet és sokan mások.

A pirolízis projekt keretén belül 2013. július 2-án megvalósult látogatásunk során az előadásokon megismerkedhettünk a güssingi energiaellátási modellel, mely során a különféle megújuló energiaforrásokból az átalakítási technológiák révén hőt, áramot, szintetikus földgázt, szintetikus üzemanyagokat állítanak elő, és ezzel Güssing kistérség -mintegy 27 000 lakos - energiaigényének 47%-át tudják biztosítani.

Megnéztük a faelgázosításos biomassza erőművet ahol erdei faapríték és ipari fahulladékok termikus elgázosítása során nyerik az előbb említett energiaformákat, valamint egy biogázüzemet is ahol mezőgazdasági terményeket, hulladékot dolgoznak fel.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer