2013. május 30. - Gumiipari vizsgálatok - szakmai program | Pirolízis tudástár
slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4 slideshow 5 slideshow 6

Jelenlegi hely

Hibaüzenet

elFinder library directory containing features test files sites/all/libraries/elfinder/php/connector.minimal.php. Please remove these files to avoid security hole.

2013. május 30. - Gumiipari vizsgálatok - szakmai program

A Gumiipari Szakosztály és a MAGUSZ közös rendezvényeként Gumiipari vizsgálatok címmel szakmai programot szervezett, melyen a projekt tagjai részt vettek.Időpont: 2013. Május 30. 10 óraHelyszín: Magyar Kémikusok Egyesülete, tárgyalóCím: 1015 Budapest Hattyú u. 16. II. em 8.A rendezvényen a következő témákban hallattak előadásokat a résztvevők:

  1. Előadás: Dr. Kállay - Menyhárd Alfréd docens, BME, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

Termoanalitika alkalmazása a gumik jellemzéséreGumik termikus és termooxidatív stabilitásának vizsgálata, különböző töltőanyagok mennyiségnek meghatározása (TGA)Amorf anyagok jellemző átmenetének az üvegesedési átmenetnek meghatározása (DSC)Az üvegesedési átmenetet kísérő tulajdonságváltozások, egyéb relaxációs átmenetek meghatározása és következményei (DMTA)

  1. Előadás: Müller Péter tanársegéd, BME, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

FTIR alkalmazása a gumiiparbanMéréstechnika bemutatásaGyakorlati példák

  1. Előadás: Virágné Tamási Anikó PhD, laborvezető helyettes, ContiTech Rubber Kft.

Klasszikus gumiipari vizsgálatok Másképp (Tippek és trükkök)Húzófeszültség-nyúlás vizsgálatokat nem csak gumin és erősítőbetéteken határozták meg, hanem felpréselt szövetekkel is végztek vizsgálatokat. A mérésekből kinyert információk a tervezési lépések során felhasználhatók.A szokásos Mooney beégés vizsgálatok körülményeit átalakították, hogy nyerskeverékek tárolás során fellépő változásait követni lehesen. Ezt a mérés hőmérsékletének és az előmelegítési idő a lehető legnagyobb mértékig való lecsökkentésével elérték el.Alsó hidegállósági határ meghatározására új, általuk kifejlesztett, nem szabványosított módszert alkalmaznak. Alacsony hőmérsékleten a keménység változással határozzák meg az alkalmazhatósági határt.Kísérletekkel igazolták, hogy sodronyok szakadási nyúlásának meghatározásánál a nyúlás értékére hatással van a sodrony kamerához viszonyított helyzete. A nem megfelelően megválasztott pozíció módosíthatja a mért eredményeket.

  1. Előadás: Urbán Mónika PhD, fejlesztőmérnök, Virágné Tamási Anikó PhD, laborvezető helyettes, ContiTech Rubber Kft.

A szállított közeg hatásainak vizsgálata: közegállósági és gázáteresztő képességi mérésekA nagynyomású olajipari tömlők élettartamát a mechanikai terhelésen kívül a tömlő által szállított közeg (nagy nyomású folyadék, gáz) is jelentősen befolyásolja. Ezek vizsgálata tehát kulcsfontosságú a tömlő élettartama szempontjából és mind a régi- és új fejlesztésű tömlők tervezésénél, mind pedig az adott applikációnak megfelelő tömlőtípus kiválasztásánál figyelembe kell venni.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer